Achtergrond

een initiatief voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad)


Impact van borstkanker


Jaarlijks krijgen zo’n 12.000 vrouwen te maken met borstkanker. Voor het 30e jaar is borstkanker een zeldzame ziekte. Na die leeftijd neemt het aantal vrouwen dat borstkanker krijgt toe. 75% van de vrouwen die borstkanker krijgt is 50 jaar of ouder. Het krijgen van borstkanker is een grote schok die de wereld van deze vrouwen in een keer op z’n kop zet. Het zorgeloze gevoel dat hun leven volgens een bepaald patroon verloopt en dat ze daarin zelf keuzes kunnen maken, wordt door borstkanker helemaal in de war gestuurd. Niets is meer vanzelfsprekend, niets is meer wat het was. Ook ‘oud zeer’ blijkt weer opnieuw aandacht te vragen. Emoties waarvan ze dachten dat ze allang verwerkt waren, dienen zich opnieuw aan. In sociale contacten merken vrouwen met borstkanker dat niet iedereen goed reageert. Ook dat is ineens anders geworden.


Jonger dan 50


Per jaar krijgen zo’n 3.000 vrouwen jonger dan 50 jaar te maken met borstkanker. Jonge vrouwen die nog niet in de overgang zijn, bevinden zich in een andere situatie dan oudere vrouwen die borstkanker krijgen. Bij jonge vrouwen is de kans op terugkeer van de ziekte groter. Een borstkankerbehandeling bij jonge vrouwen tast in veel gevallen de vruchtbaarheid aan. Ook krijgt meer dan de helft van de vrouwen te maken met een gewichtstoename door hormonen (tragere stofwisseling), andere eetgewoontes en minder lichamelijke inspanning. Daarnaast zitten jonge vrouwen vaak nog met specifieke vragen zoals: kun je nog wel zwanger worden na de behandeling, wat zijn de gevolgen op de lange termijn en welke gevolgen heeft het hebben van borstkanker voor studie, carrière of relatie/nieuwe partner? Vooral vrouwen met (jonge) kinderen worstelen met veel vragen die vaak onbeantwoord blijven.


Draad oppakken


Vrouwen met borstkanker gaan een uitgebreid medisch circuit in dat gemiddeld een jaar duurt. De herstelperiode blijkt gemiddeld ook nog een jaar in beslag te nemen. Tijdens deze periode vallen veel vrouwen in een gat en blijft er die onzekerheid, blijft het weg of komt het terug? Deze vrouwen willen eigenlijk niets liever dan de draad van hun ‘oude’ leven weer oppakken. Gewoon, weer bezig zijn met hun werk, hun relatie, hun gezin en alle andere dingen waar ze, voordat ze borstkanker kregen, druk mee waren. Ze willen, met andere woorden, niets liever dan weer normaal functioneren. Uit het medische circuit. Dingen doen die andere vrouwen van hun leeftijd ook doen. Vaak voelen ze zich echter nog niet helemaal fit omdat ze zowel geestelijk als fysiek een flinke tik hebben gehad. Vermoeidheid is dan ook een veel voorkomend verschijnsel na de behandeling. En het blijft moeilijk om hun lijf weer te vertrouwen en te geloven dat de borstkanker niet meer terugkeert. En met wie kunnen ze over hun ervaringen praten? Wie begrijpt wat zij de afgelopen periode hebben doorgemaakt?(C) 2015 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken